Valokuvaaminen sateella: vinkkejä ja tekniikoita

Sade voi olla valokuvaajille suuri inspiraation lähde ja oikealla valmistautumisella ja varusteilla se voi myös tarjota upeita kuvia. Varsinkin Pohjoismaissa sateessa kuvaamiseen voi kuitenkin liittyä omat haasteensa. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit ottaa upeita kuvia ja pysyä samalla suojassa säältä.

 

Käytä säänkestäviä varusteita

Yksi tärkeimmistä asioista, jotka on otettava huomioon, kun kuvaat ulkona märällä säällä, on hyvät suojavarusteet. Investoimalla vedenpitävään kameralaukkuun tai -koteloon voit pitää kamerasi ja objektiivisi turvassa kosteusvaurioilta. Varmista lisäksi, että sinulla on sadetakki ja hattu, joka pitää sateen poissa silmistäsi, kun otat kuvia.

 

Tarkkaile säätä

Jos ulkona näyttää sateiselta, varmista että ehdit perille ennen kuin alkaa sataa kaatamalla. Tarkista siis sääennuste etukäteen ja tarkkaile myös sadetutkasta pilvien liikkeitä. Samalla olet tietoinen mahdollisista myrskyistä tai ankarista sääolosuhteista, jotka saattavat olla tulossa kohti.

 

Muuta sadepäivän tekemistä

Jos tuntuu, että kuvaamisesta ei tule mitään, sadepäivät voivat olla loistavia muuhunkin kuin valokuvaukseen. Esimerkiksi lottopelaaminen on suosittu harrastus, josta monet ihmiset ympäri maailmaa nauttivat kelin ollessa kurja. Lotto tarjoaa helpon ja kuivan tavan viettää vapaa-aikaa ja mahdollisuuden voittaa rahaa tukemaan vaikkapa valokuvausharrastusta. Piditpä sitten raaputusarvoista tai nettilotosta, vaihtoehdoista ei ole pulaa niille, jotka kaipaavat sadepäiville iloista tekemistä.

 

Käytä hupullista linssinsuojusta

Vastavalosuoja pitää sateen poissa linssistäsi ja auttaa vähentämään taustalla olevien kirkkaiden valonlähteiden, kuten katuvalojen tai auton ajovalojen, aiheuttamia heijastuksia. Se auttaa myös estämään vesipisaroiden kerääntymisen lasipinnalle, mikä voi aiheuttaa epätarkan tarkennuksen tai jopa tahroja, jos kosketat sitä.

 

Käytä jalustaa

On erityisen tärkeää, että kamera on tukevalla jalustalla, kun kuvaat sateessa, sillä pienikin liike voi aiheuttaa kameran tärinää ja sumentaa kuvat. Lisäksi jalustan käyttäminen auttaa pitämään kädet vapaina asetusten säätämiseen ja esimerkiksi sarjavalokuvien ottamiseen samalla kun kamera pysyy vakaana ja paikoillaan.

 

Tarkenna manuaalisesti

Automaattitarkennusjärjestelmät eivät aina toimi yhtä hyvin sateessa, koska ilmassa on ylimääräistä kosteutta ja hiukkasia. Kun vaihdat manuaalitarkennustilaan, saat terävämpiä kuvia vähemmällä vaivalla.

 

Lisää suljinnopeutta tai käytä sarjakuvaustilaa

Jos kuvaat käsivaralta, suljinnopeuden suurentaminen auttaa vähentämään kameran tärinää ja epätarkkuutta. Vaihtoehtoisesti, jos käytät jalustaa, vaihda asetukset sarjakuvaustilaan, jotta voit ottaa useita kuvia nopeasti peräkkäin.

 

Pahimmassa tapauksessa, ole luova!

Jos et millään halua luovuttaa, vaikka sääolosuhteet niin kehottavat ja kamerasi uhkaa kastua liikaa, yritä suojata se esimerkiksi muovipussilla. Tämä auttaa pitämään vesipisarat poissa linssistäsi ja varmistaa, että sinulla on mahdollisimman hyvä näkyvyys, kun hahmotat maisemaa ruudun läpi.

 

Harjoittelun ja sinnikkyyden avulla luot pian upeita valokuvia

Noudattamalla näitä vinkkejä olet hyvässä vauhdissa ottaessasi valloittavia kuvia myös epäsuotuisissa sääolosuhteissa! Harjoittelun ja sinnikkyyden avulla luot pian upeita valokuvia, jotka vangitsevat luonnon kauneuden – myös sateella.